Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Dióhéjban a globális felmelegedésről, klímaváltozásról.
Az egyes témakörök részletes taglalása a menüszerkezetből érhető el.

A honlapot magánemberek hozták létre és szerkesztik a saját szabadidejükben, felismerve, hogy a globális felmelegedés valós okait és a megoldás módjait illetően a közvélemény tájékoztatásában még igen sok teendő van.

Bővebben...

Amivel csak lehet, szeretnénk hozzájárulni a globális felmelegedés megállításához. Úgy látjuk, a magyar közvélemény mind a helyzet súlyosságát, mind a mindenki által megtehető ellenlépéseket illetően alul-, illetve félreinformált, ezért ebben szeretnénk hatékony segítséget nyújtani.

Bővebben...

A globális felmelegedés a felszínközeli légrétegek és az óceánok átlaghőmérsékletének emelkedése az elmúlt évtizedekben, és annak előrejelzett folytatódása.  A Föld felszíni levegőjének globális átlaghőmérséklete 0,7-0,8 oC-kal emelkedett az utóbbi száz évben, 2005-ig bezárólag. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint "a XX. század közepe óta megfigyelt globális átlaghőmérséklet emelkedés nagy része nagyon valószínû az emberi tevékenység által megnövekedett koncentrációjú üvegházhatású gázoknak tudható be, az üvegházhatás mechanizmusán keresztül."
Üvegházhatásnak nevezzük azt a jelenséget, amely során a napsugárzás be tud hatolni egy adott rendszerbe (pl. a Föld légkörébe), de  a felszínrõl visszasugárzott (hõ)energia egy része nem jut ki belõle, mert a külsõ határoló réteg (a Föld esetén a légkörben található üvegházhatású gázok) nem engedi ki.
Image

Bővebben...

A globális felmelegedéshez az ember fõleg három üvegházgáz, a szén-dioxid (CO2), metán (CH4), és dinitrogén-oxid (N2O) légkörbe juttatásával járul hozzá.

Bővebben...

Viszonylag kis kezdeti hőmérséklet emelkedés hatására beindulhat több önerősítő, úgynevezett pozitív visszacsatolásos folyamat, amelyek egymást is erősítik, illetve egymásra épülhetnek. Így egy esetleg ártalmatlannak tűnő kezdeti felmelegedés beláthatatlan következményekkel járhat.

Bővebben...

Egy sokak által ismeretlen "időzített bomba", ha felrobban, a következményeiről csak annyit tudunk megjósolni, hogy minden egyéb veszély eltörpül emellett. A Föld története során már többször előfordult.

Bővebben...

A globális felmelegedés a végzetes mennyiségű metán felszabadulásán kívül is rengeteg veszéllyel jár. Számos szervezet - a Greenpeace-tűl a Union of Concerned Scientist-on át a Világbankig és a Pentagonig - egyetért abban, hogy veszélyeztetett bolygónk számára a globális felmelegedés tán a legkomolyabb fenyegetés. A Pentagon jelentése például azt állítja, hogy a globális felmelegedés formájában jelentkezű éghajlatváltozást „a tudományos vita szintjérűl nemzetbiztonsági üggyé kell emelni" - még a terrorizmusnál is fontosabb üggyé.

Bővebben...

A klímaváltozást az ember tevékenysége indította be, és gyors cselekvéssel meg is állíthatja. De ehhez nagyon gyors és határozott lépésekre van szükség. Egyikünk sem várhat a másikra, vagy bújhat ki a cselekvés alól azért, mert félénk, vagy mert bármilyen, pl. gazdasági versenyben emiatt hátrányba kerül, stb. Itt egészen másféle versenyről van szó: az ellenfél az óra, a tét pedig emberéletekben mérhető!
Mit is tehetünk pontosan?

Bővebben...

Idézet

Ha megnézed a klímaváltozás hatását a vízre, emberi egészségre, mezőgazdaságra, ökoszisztémákra, tényleg olyan sávba jutunk, ahol ezek a hatások nagyon súlyosakká válnak , még 1-1,5oC-os hőmérséklet emelkedéssel is.

Dr. Rajendra Pachauri, a Béke Nobel-díjas IPCC vezetője