Globális felmelegedés, klímaváltozás

Kanada Carleton és Ottawai Egyetemének kutatói nemrég arról számoltak be, hogy egy valószínű visszafordíthatatlan változás során az ország több évezrednyi életkorú jégtábláinak térfogata a globális felmelegedés miatt meredeken lecsökkent, csupán az utóbbi hat évben.

 

Megjegyezték, hogy egyedül a 2011-es nyár során Kanada legnagyobb jégtáblája, a Ward Hunt kettérepedt, ami nagyjából 3 milliárd tonna jég sodródó tömegekké válásával jár. Közben a Serson jégtábla majdnem teljesen elolvadt, a fagyott Ellesmere sziget pedig 480 négyzetkilométerrel lett kisebb.

 

E természeti csodák példa nélküli elvesztésére reagálva Dr. Derek Mueller a Carleton Egyetemről kijelentette, „Ezek a az egyedi és masszív földrajzi jellegek, melyekre úgy tekintünk, mint Kanada térképének részei, eltűnnek, és nem fognak visszatérni.”

 

Köszönjük Dr. Muellernek és tudóstársainak ezt a figyelmeztetést a folytatódó globális felmelegedés ijesztő hatásairól. Bár mind komolyan vennénk és egyesülten védenénk drága földi otthonunkat. Egy 2009. novemberi videokonferencia során Washington, D.C.-ben, Ching Hai Legfelsőbb Mester szólt a klímaváltozás nyugtalanító következményeiről a sarkvidéken és más területeken, valamint arról, hogy mit kell tennünk, hogy megvédjük ezeket az értékes szárazföldi képződményeket.

 

Ching Hai Legfelsőbb Mester: A sarkvidéken, az Északi-sarkon már annyi jég olvadt el, hogy a kutatók jégmentes nyarat jósolnak mindössze 3-6 éven belül, ami egymillió éve az első alkalom lenne - egymillió éve az első alkalom! A gleccserek szerte a bolygón gyorsabban zsugorodnak, mint amire a kutatók bármikor számítottak, hátrahagyva eltűnt, eltűnő vagy kiszáradó folyókat és tavakat, így nem jut víz a terményeknek, és a vízhiány miatt milliárdok néznek szembe élelmiszerhiánnyal is.

 

Azt kérdezheti, hogy mi a fő oka a környezet eme károsodásának és pusztulásának? Tán meglepő módon nem a szénipar, vagy az autók, repülők, vonatok és hajók. A metán az, amit főleg az állattartó ágazat állít elő. Tehát uram, ennek a megoldásához gyorsan kell lépnünk. Legyen vegán.

 

(Supreme Master Television, 2011. október 22.)

 

Angol nyelvű hírek a témában: MongabayCTVEarthweekThink Progress

Idézet

Ha nem eszünk húst, akkor lesz elég ételünk, és az élelmiszerárak nem fognak olyan magasra törni, mint ahogy azt most teszik. Vannak olyan helyek, ahol az embereknek nincs ennivalójuk, mert az túl drága.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a vegetáriánusság jótékony hatásáról