Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Egyetlen fa egy tonna széndioxidot nyel el az élete során. Az árnyékok, amit nyújtanak a fák, szintén csökkentheti a légkondicionálás-számlát 10-15 százalékkal.

 
Kevesen tudják, de az első fák 200-300 millió éve jelentek meg Földünkön. A megjelenésük tette lehetővé, hogy a levegő széndioxid tartalma jelentősen csökkenjen.

Így, ha fákat ültetsz, jelentős széndioxid-ot tudsz megkötni. Voltaképpen a fák törzse szinte teljesen szénből áll.

 

Tehát milyen fákat ültessek és hova?

  • Ha van szabad beltéri területed ültesd be gyümölcsfákkal. Ez nem csak a CO2-őt köti meg, hanem otthont nyújthat a madaraknak, valamint egészséges élelmet nyújthat Neked. Így a távolról szállított gyümölcsök helyetti helyben termeléssel, közvetve is csökkented a CO2 kibocsájtást. Inkább időjárásellenállóbb, fagy-, szárazságtûrőbb fákat ültess. Az éghajlatváltozással nőnek a szélsőségek is.
  • Ha van nagyobb külterületed, ami parlagon hever, soroltasd át szántóból erdőnek. Ültesd be. Még telepítési támogatást is kaphatsz rá!

Mikor ültessek?

 

A fákat legjobb ősszel ültetni, amikor már lehull a levelük. Kb. 1 évvel előzik meg azokat amelyeket tavasszal ültetsz. Nyáron nagy a veszély, hogy kipusztulnak.

 
 

További tippek:

  • A ház déli oldalán, ha lombhullató fákat ültetsz nyáron elég jól leárnyékolják a házad, így kevésbé melegszik fel. Télen viszont a lehullott lombozat miatt melegítenek a napsugarak.
  • Ahonnan fúj a hideg téli szél (észak, észak-nyugat hazánkban) oda védekezésképpen örökzöldeket ültethetsz, pl. vegyél gyökeres fenyőket karácsonyra. Sokan ellenzik a fenyők ültetését, de az újabb kutatások szerint rengeteg lehûlést segítő anyagot termelnek.
  • Becsüld meg az öreg fákat. Sok rajta a száraz ág? Sokszor elegendő csak megtisztogatni a fát és rögtön új erőre kap. Sokkal hamarabb és többet terem, mint a friss ültetésû. Valamint több széndioxidot is köt meg.

 

Idézet

Nagyon komolyan úgy tekinthetünk a folyamatra, mint egy olyan közelgő válaszra , mely egyszerűen lerázza magáról az irritáló élősködőket, azaz minket, embereket. Vagy legalábbis lecsökkenti a létszámunkat.

James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotója a klímaváltozásról