Globális felmelegedés, klímaváltozás

A Tesla vezére ismét nagy dobással állt elő, ígéretéhez hűen október 28-án több új terméket is bemutatott, amelyek kivétel nélkül az általa megálmodott jövőképhez kapcsolódnak. Egy olyan jövőképhez, amely komplett megoldást kínál a tiszta energia előállítására, tárolására és a zéró-emissziós közlekedésre.

 

Napelemes rendszer és a Powerwall/Powerpack új generációja

Elon Musk nagyszabású termékbemutatót tartott pénteken Los Angelesben. A Tesla vezére gyakorlatilag kertvárosi környezetben, a maga valójában prezentálta a közönségnek, hogy hogyan is fog kinézni az általuk gyártott napelemes tetőrendszer, illetve hogyan valósítható meg a tiszta energia előállítása, tárolása és felhasználása.


Forrás: Tesla.com

A vízió szerint a házak tetején nem hatalmas napelemek fognak sorakozni, hanem a Musk csapata által gyártott napelemes "cserepek", amelyek nagyon hasonlítanak a hagyományos tetőcserepekre. Így az átlag ember nem fogja tudni megmondani, hogy a tetőre napelemes rendszer van telepítve.

Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben már nem kell a tulajdonosnak áldoznia az esztétika oltárán, ha napelemes rendszerben gondolkodik.

A leendő vásárlók négy különböző típusú panelből választhatnak majd, az egyes típusuk darabjai között pedig nem lesz két egyforma - köszönhetően a hidrografikus nyomtatásnak - és ellenállóbak is lesznek a külső környezeti hatásoknak, mint a hagyományos cserepek. A napelemes panelek áráról még nem beszélt Musk, de azt elárulta, hogy olcsóbb megoldást jelent majd a rendszer kialakítása ahhoz képest, mintha az emberek hagyományos tetőt építenének és az elektromos áramot csak a hálózatból nyernék. Közölte az is, hogy számításai szerint az Egyesült Államokban 4-5 millió új építésű ház tetejére gyárthatnának napelemes rendszert.

De hogy lesz ebből integrált rendszer, merülhet fel a kérdés. Hát a Powerwall továbbfejlesztett változatának, a Powerwall 2-nek a segítségével. Ezt az energiatárolására alkalmas eszközt azért kezdte el gyártani a Tesla, hogy feloldja azt a problémát, hogy míg a napenergiát a déli órákban lehet a legnagyobb hatásfokkal hasznosítani, addig az elektromos hálózat terhelési csúcsai a reggeli és esti időszakban vannak. Magyarul pont akkor nem süt a nap eléggé, vagy sehogy sem, amikor a leginkább szükség lenne rá.

A mutatvány egyszerű, a házetetőn elhelyezett napelemes panelek összegyűjtik a napenergiát, amit a rendszer aztán elektromos árammá alakít át, amit a Powerwall 2 képes tárolni. A háztartások pedig a nagy kapacitású integrált akkumulátornak köszönhetően akkor juthatnak tiszta energiához, amikor a leginkább szükségük van arra. A továbbfejlesztett Powerwall 2 alapára 5 500 dollár lesz, de erre rájön még a telepítés díja, amellyel durván 6 500 dollárba fog kerülni. A berendezés kapacitása 14 kWh, az első verzió még csak 7, illetve 10 kWh-s változatban volt rendelhető. Persze ezeket a számokat illik perspektívába helyezni.

Elmondható, hogy egy átlagos magyar háztartás napi szinten 8-12 kWh elektromos energiát fogyaszt, vagyis a Powerwall 2 segítségével ki lehetne elégíteni egy magyar háztartás napi elektromos energia szükségletét.

A Teslánál nem csak a háztartásokra gondoltak, a nagy kapacitású, ipari felhasználásra alkalmas Powerpacket is tovább fejlesztették, így a jövőben nem 100, hanem 210 kWh kapacitásúak lesznek. És mivel a Powerpack alkalmas arra, hogy akár gigawattórás szintre is skálázzák, megoldást jelenthet az energiaszolgáltatóknak és a nagy energiaigényű vállalatoknak is az energia tárolására.

A Powerwall és a Powerpack a Gigafactory-ben készül majd

A Tesla július végén nyitotta meg hatalmas akkumulátorgyárát, a Gigafactory-t, amely 5 milliárd dolláros beruházás keretében Nevada államban valósul meg. A munkálatok viszont még messze nem fejeződtek be, a megnyitóra a 930 ezer négyzetméteresre tervezett komplexumnak csupán a 14 százaléka készült el és a tervek szerint 2017 végére is csupán 31 százalékos állapotban lesz.

A Gigafactory nem csak azért kiemelt fontosságú, mert a tervek szerint a jövőben itt készülnek a Tesla járműveihez az akkumulátorok - a tömeggyártásnak köszönhetően a jelenlegi áruk kétharmadáért -, hanem azért is, mert a Tesla másik üzletágának, a Tesla Energynek is itt gyártják majd a termékeit. Tehát a második generációs Powerwall és Powerpack is Renoban készül majd.

Musk a részvényeseket akarta elkápráztatni

A Tesla vezére hónapok óta azon dolgozik, hogy a SolarCity és Tesla Motors a jövőben egy céget alkosson. Musk szerint, aki egyébként a SolarCitynek is tulajdonosa, erre az elérhető szinergiák, illetve a komplex szolgáltatásnyújtás miatt van nagy szükség. Ugyanakkor van olyan befektető, aki szerint hatalmas őrültség, amit a Tesla művel. Jim Chanos, a shortolásra, vagyis a tőzsdei árfolyamok esésére specializálódott Kynikos Associates (ami a görög cinikus szóra utal) alapítója szerint a SolarCity üzleti modellje egyszerűen fenntarthatatlan és számításai szerint az egyesült vállalat 1 milliárd dollárt fog elégetni negyedévente.

Ezért vélhetően a negatív befektetői hangok tompítása, illetve a Tesla Motors és a SolarCity befektetőinek elkápráztatása volt a célja a mostani bemutatónak, valamint az, hogy megmutassa a menedzsment, mire gondol a komplex szolgáltatásnyújtás alatt.

A befektetők megnyerése azért is különösen fontos most Musk számára, mert november 17-én végső szavazásra bocsátják a felvásárlást a két cég részvényesei között.

Könnyebb lehet a friss pénzek bevonzása

Musk még szeptemberben küldött emailt a cég dolgozóinak, amiben arra kérte őket, hogy a következő négy és fél hétben minden lehetséges módon csökkentsék a költségeket, és annyi autót gyártsanak le, amennyit csak lehet, hogy a vállalat cash flow-ja pozitív legyen a harmadik negyedévben.

Musk szerint erre azért volt szükség, mert ez az utolsó lehetősége a cégnek, hogy jó üzleti eredményt mutasson fel, mielőtt forrást vonnának be idén ősszel, amire egyébként nagy szüksége van a Teslának a SolarCity felvásárlása, a Model 3 fejlesztése, az agresszív hazai és nemzetközi terjeszkedés és a tervezett kapacitásbővítések miatt.

Musk őszintén fogalmazott,

Sokkal könnyebben meg tudnánk győzni a potenciális befektetőket, ha nem arról szólnának a hírek, hogy a Tesla már megint veszteséges, hanem arról, hogy a Tesla felülmúlta a várakozásokat, és nyereséges.

A negyedéves számokkal nem volt gond, a Tesla 2014 után ismét nyereséggel zárt, így ha valóban csak erre fókuszálnak majd a befektetők, akkor könnyebb lesz a szükséges források bevonása, illetve ezt könnyítheti meg a mostani bemutatót is.

 

(Forrás: Szandányi Levente, portfolio.hu, 2016. október 29.)

 

hasonló cikk: Napelemes tetőcserép

Idézet

Gyorsabban kell mozdulnunk, hogy választ adjunk a kihívásra? Igen! Mert kevesebb időnk van, mint gondoltuk.

Hilary Benn, angol környezetvédelmi miniszter