Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A Clinton Global Initiative egy minapi konferenciáján a Kaliforniai Egyetemen, San Diegóban Bill Clinton, az USA korábbi elnöke egy sajtókonferencia során nyíltan beszélt aggályairól a globális felmelegedéssel kapcsolatban.

 

Mr. Clinton a William J. Clinton Alapítvány alapítója, amely olyan nemzetközi ügyeket támogat, mint az AIDS megelőzése és a klímaváltozás megoldásai. Ez a Clinton Global Initiative konferencia a nagyközönség ezreit olyan támogató hírességekkel hozta össze, mint Mandy Moore énekes, és Drew Barrymore és Sean Penn színészek.

 

Bill Clinton – az USA 42. elnöke: Azt hiszem, minden valószínűség szerint a klímaváltozás megnyilvánulásai lesznek mindenhol a legnagyobb környezeti probléma. Úgy gondolom, hogy a világ számos részén súlyos konfliktusok lesznek a víz miatt. És azt hiszem, lesznek élelmiszertermelési problémák. Dollár alapon az elmúlt évtized természeti katasztrófákból adódó vesztesége bármely korábbi évtizednek a háromszorosa volt, a biztosítók által kifizetett összegeket véve alapul. Most eljutunk arra a pontra, ahol e dolgok némelyike talán többé már nem biztosítható.

 

Narrátor: Mr. Clinton válaszolt a Supreme Master Television egy kérdésére, arra vonatkozóan, ha a globális felmelegedés enyhítésére szolgáló gyors megoldásként az állattenyésztéssel törődnénk. 2010 végén Őméltósága vegánhoz közeli étrendre tért át, amelyről azt mondja, hogy nagy mértékben javított az egészségén.

 

Bill Clinton: A metánnak, ami főleg két forrásból származik, az állatok hulladékából és a városi szeméttelepekről, 12 évbe telik, hogy teljesen eltűnjön a légkörből, ezzel szemben a szén-dioxidnak 50-100 évbe telhet, hogy eltűnjön a légkörből. Csupán az utóbbi két hónapban a klímaváltozás kutatói arra következtettek, hogy a bolygó pusztulásáról szóló összes adataikat nézve, 2050-re a felhalmozódott üvegházgázokat még mindig meg kell próbálnunk 80%-kal csökkenteni. Mind tudjuk, hogy ez nehéz lesz a növekvő népesség és a még mindig fejlődő technológia mellett.

 

Narrátor: A megoldásokról szólva Mr. Clinton tovább ecsetelte azokat a friss tanulmányokat, amelyek a szén-dioxid mellett egyéb tényezőkre mutattak rá, mint a globális felmelegedés megfékezésének hatékony módjaira.

 

Bill Clinton: Ez a tanulmány, ami az utóbbi pár hónapban látott napvilágot, azt mondja, Azonban, ha az üvegházgázok két legerősebb, gyorsan eltűnő formájára összpontosítasz, a metánra és változataira, és a pernyére, és agresszív erőfeszítést teszel, hogy megszabadulj tőlük, vagy nagyon lecsökkenjenek, akkor 20 évet nyerhetsz az egész világ számára, hogy a nagyobb problémával törődjenek. Mert relatív értelemben annyival olcsóbb a pernyére és a metánra ráállni, mint megváltoztatni az egész struktúrát, ami a szén-dioxidot a légkörbe juttatja. És én sok időt fordítottam arra, hogy megpróbáljam ezt tenni.

 

Narrátor: Köszönjük Mr. Bill Clinton Őméltóságának emberbaráti törekvéseit, köztük azokat, amelyek a klímaváltozásra irányulnak, csökkentve az állattenyésztéshez is kötődő melegítő anyagokat. Törekvéseinkben mi is hasonlóképp csatlakozzunk az ilyen hatékony intézkedésekhez és életmódokhoz, hogy visszaállítsuk Földünk egyensúlyát.

Egy sajtótájékoztató során 2010 decemberében a mexikói Cancúnban, az ENSZ Klímaváltozási Konferenciája után Ching Hai Legfelsőbb Mester a rövid élettartamú melegítő anyagok kiküszöbölésének sürgősségéről beszélt, hogy gyorsabban lehűtsük a bolygót.

 

Ching Hai Legfelsőbb Mester: A tudósok most azt mondják, hogy ki kell használnunk az olyan rövidebb életidejű kibocsátásokat, mint a metán – ami 100-szor jobban melegíti a légkört, mint a CO2, de gyorsan eltűnik, 9-12 éven belül, míg a pernye néhány héten belül eltűnik. A legrosszabb forgatókönyv szerint élünk, és a tudósok kiáltanak, felkiáltanak, hogy a vészféket húzzuk be most, és erősen. Tehát a vészfékre van szükségünk, és a hely, ahol elkezdjük, az állattartó ágazat. Állítsuk le az állattartó ágazatot, és következésképp állítsuk le a melegítő hatás nagyjából 91%-át.

 

Ezért, tisztelt újságírók, hölgyeim és uraim, az önök nemes küldetése nemcsak e bolygó megmentése, hanem az emberi szívek jóságának a helyreállítása is. Jövőnket az erényre és könyörületre kell alapoznunk. Akkor ezután minden nemzedék virulni és boldogulni fog.

 

(Supre Memaster Television)

Idézet

A változás üteme kezdi felülmúlni a képességünket, hogy lépést tartsunk vele, annak megértése tekintetében.

Dr. Mark Serreze, az USA Országos Hó- és Jég Adatközpont kutatója a jégsapkák és gleccserek olvadásáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok