Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés és a szélsőséges meteorológiai jelenségek megnövekedése mind azt mutatják, hogy a klíma közös javunk, amely ma súlyos fenyegetésnek van kitéve.

 

 

Ferenc pápa a számára kedves témáról, a környezetvédelemről beszélt pénteken délben a Vatikánban, ahol fogadta a környezeti igazságosság és a klímaváltozás összefüggéséről Rómában tartott nemzetközi konferencia résztvevőit.

A klímaváltozás főként a szegényeket sújtja, őket is hallgassuk meg

A pápa felhívta a figyelmet a klímaváltozás szociális vetületére, ugyanis a legszegényebb népességet érintik elsősorban a kedvezőtlen időjárási hatások. Ezért a klíma felveti az igazságosság és a szolidaritás kérdését is, hiszen e kettő elválaszthatatlan egymástól. Ma a tudomány és a technológia óriási hatalmat ad az ember kezébe, ezért az egész emberiség, a szegények és az eljövendő nemzedékek iránti kötelességünk azt a közjó érdekében felhasználni. Mindenkinek a maga szintjén fel kell vállalnia felelősségét és hozzá kell járulnia a párbeszédhez, amely az egyedüli útja a megoldáskeresésnek. Ebben nagy ellenségünk a képmutatás – fűzte hozzá a pápa, aki nyomatékosan arra szólít, hogy a tárgyalóasztalnál a legszegényebbek is hallathassák a hangjukat.

Klímacsúcs és fenntartható fejlődés

Az elkövetkező hónapok fontos állomása lesz az ENSZ-ben a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek jóváhagyása, majd decemberben a párizsi klímacsúcs. A Szentatya személyesen és az egész egyház nevében támogatja az ügy sikerét, hogy a párbeszéd valódi szövetséggé váljon, és ezáltal jelentős és hatékony megállapodások szülessenek a környezet megóvására.

 

forrás: alternativenergia.hu / hu.radiovaticana.va

Idézet

Valódi változásokat kell elérnünk. Nem lehet az a helyzet, hogy 2050-re a kibocsátás 80%-os csökkenését tűzik ki.

Dr. James Hansen, a NASA klímakutatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok