Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Chiara Appendino a vegán étrendet prioritássá akarja tenni a következő öt évben. A gyerekeket is tanítják az étrendi döntésekről és a tisztelet kultúrájáról. Azonban sok torinói dajka-állam létrehozásával vádolja a polgármestert.

 

Torinó új polgármestere sok vitát váltott ki ama döntésével, hogy a következő öt év alatt a vegán étrendet prioritássá teszi az észak-olasz városban. Chiara Appendino, aki júniusban legyőzte Piero Fassino eddigi demokrata polgármestert, a Beppe Grillo humorista által 2009-ben alapított Öt Csillag Mozgalom (M5S) elitellenes párt tagja; ez a semmiből bukkant elő, hogy a jelek szerint domináns erővé váljon az olasz politikában.

A párt 62 oldalas kiáltványa kijelenti: "A vegán és vegetáriánus étrend terjesztése alapvető környezetünknek, polgáraink egészségének, és állataink jólétének védelmében."


Chiara Appendino (középen), aki júniusban legyőzte Piero Fassino eddigi demokrata polgármestert, a Beppe Grillo humorista által 2009-ben alapított Öt Csillag Mozgalom elitellenes párt tagja; ez a semmiből bukkant elő, hogy a jelek szerint domináns erővé váljon az olasz politikában

A következő öt év során a gyerekeknek is oktatni fogják a veganizmus előnyeit.

A kedden bejelentett program szerint "vezető orvosi, táplálkozási és politikai szakértők fogják hirdetni a tisztelet kultúráját iskoláinkban, arra tanítva a gyerekeket, hogyan egyenek jól, miközben védik a Földet és az állatok jogait".

De nem mindenki osztja az új polgármester nézeteit. Számos híres húsétel van a piedmonti régióban, pl. brasato al Barolo, a környék leghíresebb vörösborában párolt marhahús, és Carne Cruda - citromlével és olívaolajjal kevert nyers marhahús; és az emberek nem hajlandók diktátumokat elfogadni.

A Twitteren Appendino-t azzal vádolják, hogy dajka-államot próbál létrehozni. "Ha nem értesz egyet [a polgármester politikájával] Torinóban, vacsora nélkül fogsz lefeküdni", írta egy közösségi média használó.

Elena Coda torinói lakos azt mondta a The Local, angol nyelvű híroldalnak: "Remek ételek, mint a vaddisznó ragu és Chianina szelet már eltűnnek az egykor húsokról, borokról és sajtokról híres menüről."


Torinóban a következő öt év során a gyerekeknek is oktatni fogják a veganizmus előnyeit. (file fotó)


De nem mindenki osztja az új polgármester nézetét. Számos híres húsétel van a piedmonti régióban, és az emberek nem hajlandók diktátumokat elfogadni. (file fotó)

"Nem biztos, hogy a trend folytatódni fog, és arra számítok, hogy előbb-utóbb lesz egy elkerülhetetlen ellenhatás", tette hozzá. De a vegetáriánusság kétségtelenül felfutóban van Torinóban; a város most 30 vegetáriánus vagy vegán étteremmel büszkélkedhet, melyek többsége az utóbbi pár évben nyílt.

A torinói származású Giacomo Gambone Appendino tervét pozitív dolognak tartja: "Tetszik. Fokozza a tudatosságot az egyforma gondolkodáshoz szokott tömegben." Rámutat arra is, hogy a régió sok hagyományos húsételét különleges alkalmakra és vasárnapokra tartogatják, ezért nem hiszi, hogy az intézkedésnek döntő hatása lesz:

"Szerintem az embereket még bátorítani fogják az alkalmankénti húskülönlegesség elfogyasztására".

Stefania Giannuzzi, az Appendino által kinevezett új környezetvédelmi tanácsadó 20 éve vegetáriánus és hangoztatja, hogy a növényi alapú étrend hirdetésének nem célja a piedmonti hústermelők megsértése.

"Nem akarnék ellentétbe kerülni a húsiparral. Nem akarjuk bezárni a kis boltokat, vagy tönkretenni az embereket, akik éveket dolgoztak, hogy fejlesszék a piedmonti étel és bor örökséget", nyilatkozta a Corriere della Sera lapnak.


A Twitteren Appendino-t azzal vádolják, hogy dajka-államot próbál létrehozni. "Ha nem értesz egyet [a polgármester politikájával] Torinóban, vacsora nélkül fogsz lefeküdni", írta egy közösségi média használó.

Appendino a város harmadik női polgármestere lett, Maria Magnani Noya és Giovanna Cattaneo Incisa nyomdokait követve, akiket 1987-ben, illetve 1992-ben választottak meg. Több nyelven beszélő üzletasszony, aki részt vesz a család lézerkészülék vállalkozásának irányításában, házas, van egy kislányuk.

Hobbijai az olvasás, utazás, kirándulás a hegyekbe és a tengerhez, és szeret futballozni. Online profiljában bemutatja angol, spanyol és német nyelvtudását; egyetemen nemzetközi gazdaságtant és managementet tanult. Polgármesteri győzelme után azt mondta: "Történelmet írtunk. Ez nem tiltakozó szavazás volt, ez büszkeségről és változásról szólt."

*****

E hónapban korábban Luigi di Maio, az olasz parlament helyettes elnöke - aki valószínű vezetni fogja az M5S-t a következő általános választáson - 30. születésnapját egy vegán tortával ünnepelte. Bár Beppe Grillo korábbi humorista és az M5S alapítója azt mondja, a húsevés saját természetének része, széles körben követett blogján időnként dícséri a vegetáriánus étrendet, köztük egy bejegyzésben a Leonardo Di Caprio producerségével készült Cowspiracy dokumentumfilmről, és egy cikkben, amelyik a vegetáriánusságot támogatja az óvodákban.

 

(forrás: Harriet Mallinson írása, Daily Mail,  2016. július 21. / hasonló cikk a The Guardian-ban)

Idézet

Ha beindítjuk ezt az elszabaduló metán felszabadulást, nincs visszafordulás. Nincs második lehetõség. Ha egyszer elkezdõdik, valószínû teljesen végbemegy.

 John Atcheson geofizikus a metánhidrátok kiszabadulásáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok