Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Kutatók beszámolója szerint Alaszka súlyos tüzei az utóbbi tíz évben sokkal több szenet szabadítottak fel, mint amennyit a régió erdőségei ugyanezen idő alatt megkötöttek. Arra figyelmeztettek, hogy ez a mintázat az „elszabaduló éghajlatváltozás” forgatókönyvéhez vezethet, ahol a nagyobb és erősebb tüzek több üvegházgázt bocsátanak ki, ami viszont további melegedéshez vezet.

 

Az északi vadon tüzei tőzeges területeken égnek, amik a talajban lévő korhadó növényi hulladékból, tőzegből és szerves anyagból állnak, mondja Merritt Turetsky, a kanadai Guelph Egyetem ökológusa, és az új tanulmány első szerzője. Az ilyen tüzeknek óriási a hatása, mivel tőzegben tárolódik a Földön a talajban lévő szén nagy része – nagyjából annyi szén, mint amennyi a légkörben, vagy a teljes szárazföldi biomasszában található (növények és állatok). Mint mondja, „Ezek a tüzek azért aggasztóak, mert a Földön a talajban lévő szén fele az északi permafrostban és tőzeges talajokban raktározódik. Ez olyan szén, ami apránként halmozódott fel az ökoszisztémákban, évezredek alatt, de a fokozódó égés miatt nagyon gyorsan felszabadul.”

 

A tüzeket vizsgáló kutatók azt találták, hogy Alaszka belsejében az utóbbi évtizedben megduplázódott a leégett terület nagysága. Majdnem 200 erdő- és tőzegtűz helyszínére utaztak el, hogy megmérhessék, mennyi biomassza lett a láng és füst martaléka, és átnézték az 50-es évekig visszamenőleg létező tűz nyilvántartásokat.

 

Alaszkában az éghajlatváltozás már a partvonal beomlásához vezetett a visszavonuló tengeri jég, és a melegedő óceán együttes hatására. Ehhez az elegyhez a tűzvészek hozzáadása azt jelenti, hogy az északi területek egyre jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez, miközben ráadásul az eróziótól és a jegesmedvék, és más helyi fajok fenyegető kipusztulásától szenvednek.

 

„E változások közé tartoznak a hosszabb hómentes időszakok, változások a vegetációban, a jég és permafrost elvesztése, és most a tűz, ami ezeket a rendszereket globális széncsapdából szenet kibocsátó forrássá tolja el”, mondja Jennifer Harden, az USA Földtani Intézetének kutatója, és a tanulmány társszerzője... Turetsky hozzáteszi, „Reméljük, hogy az emberek felismerik az éghajlatváltozás súlyosságát az északi területekre, és az ott élő emberekre nézve. A vadontüzek egyre fontosabb szerepet fognak játszani az északi vidékek alakításában.”...

 

Az eredeti cikk angolul: livescience.com

Idézet

Ma, ha csökkenteni akarjuk a CO2 kibocsátást, a vegetáriánus életmód feltétlenül a leghatékonyabb mód erre.

Hau Lung Bin, Taipei város polgármestere

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok