Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Hány életet lehetne megmenteni Angliában, ha csökkentenénk a húsfogyasztásunkat? Megdöbbentő 45 ezret, egy új tanulmány alapján. A tanulmány szerint – amit a Brit Szív Alapítvány egészség megőrzési kutatócsoportja készített az Oxfordi Egyetemen, a Föld Barátai (FoE) „Egészséges Bolygó és Táplálkozás” jelentéséhez – a heti kettő, vagy három alkalomnál nem gyakoribb húsfogyasztás évente 31 ezer korai halált előzne meg a szívinfarktus miatt, 9 ezret rák miatt, és 5 ezret agyvérzés miatt.

 

„Ez a tanulmány egyértelműen kimutatja a hús és tejtermék fogyasztás csökkentésének egészségügyi előnyeit Angliában, és ezt minden eddiginél átfogóbb módon számszerűsíti”, mondta Dr Mike Rayner, az Oxfordi Egyetem Közegészségügyi Tanszékéről.

 

Azon kívül, hogy enyhíti a hús és az állattartás termelésének környezeti hatását, e halálokok alapvető okának – a húsban gazdag étrendnek – a kezelése az NHS-nek (angol egészségügyi rendszer) 1,2 milliárd fontot takarítana meg… Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az olyan kampányok, mint a Húsmentes Hétfő, a húsfogyasztás csökkentését hirdetve közegészségügyi feladatot látnak el. A Föld Barátai most mindenkit húsfogyasztásának csökkentésére bátorít…

 

A bolygó szintjén jelenleg négyszer annyi húst fogyasztunk, mint 1961-ben, a növekvő népesség, az emelkedő életszínvonal, és a nagyüzemi állattartás kialakulása miatt.

Idézet

Ha valaki egészségesebben akar élni, ha a szennyezett város közepéről próbál kijjebb költözni, és autó helyett inkább biciklivel jár, akkor ő nem az áldozatot látja, hanem úgy érzi majd, hogy jobban él. Tehát az áldozat fogalma nagyon függ az értékrendtől. Az értékrendünk pedig attól függ, hogyan képzeljük el magunkat és a világunkat.

László Ervin, a Római Klub alapító tagja

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok