Klímaváltozás, Globális felmelegedés


magyar felirat bekapcsolható

 

„Évezredek óta ez a legnagyobb fenyegetés, amivel szembenézünk.”

Ezzel a mondattal kezdődik a Climate Change: The Facts (Klímaváltozás - A tények) című dokumentumfilm, és attól, hogy ezt David Attenborough ikonikus-hipnotikus narrátorhangján halljuk, még sokkal súlyosabbnak tűnik. Attenborough-t az utóbbi években egyre komolyabb kritikák érték, amiért kétségtelenül lenyűgöző filmjeiben úgy mutatja be a természet csodáit, hogy közben nem foglalkozik eléggé azzal, hogy ez a világ folyamatosan pusztul. A Kék bolygó 2-ben aztán már megjelent ez a szempont, a legutóbbi netflixes Mi bolygónk című sorozatnak pedig már részben ez is volt az alapja.

De ez még csak a kezdet volt a BBC-n megjelent klímaváltozás-filmhez képest.

A Climate Change: The Facts már egyáltalán nem finomkodik. Ott vannak benne a tények, például, hogy a valaha mért legmelegebb évek közül 20 az elmúlt 22 évben volt, vagy hogy a grönlandi jégtakaró ötször olyan gyorsan olvad, mint 25 évvel ezelőtt. Ott vannak benne az elképesztően látványos felvételek: erdőtüzek belülről, leomló jéghegyek nagytotálban, a lassan víz alá kerülő louisianai közösség közelről.


Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

És ami még fontosabb: egyértelműen megjelennek a filmben a politikai szempontok, szó van arról, hogy a felmelegedésről már régóta lehetett tudni, mégis erősebb volt az olajipari- és egyéb cégek PR-kampánya, mint az a felismerés, hogy tenni kellene valami ez ellen.

A film utolsó harmada aztán arról szól, hogy még nincs minden veszve, azonnali cselekvéssel lehetséges változtatni - és természetesen megszólal az ügy szimbolikus figurájává vált Greta Thunberg is.

A Climate Change: The Facts április közepén jelent meg, eddig hárommillióan nézték meg Nagy-Britanniában, és jelentősen hozzájárult az újfajta ellenállási mozgalom hangulatához.

David Attenborough a héten azt mondta, a tüntető fiatalok felháborodása teljesen jogos, mert az előző generációk szörnyű dolgokat tettek a bolygóval. „A fiatalok megértették a tudományos eredményeket, a mi generációnk viszont nem mutatott jó példát.” 

 

Forrás:

Idézet

Akik vegetáriánusok, valóban segítik a környezetet. Én nem vagyok vegetáriánus, de sok vegetáriánus ételt eszek. Szerintem ez olyasmi, amit mindannyian meg tudunk tenni.

David Miller, Toronto polgármestere

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok