Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Image

 Dr. Rajendra Pachauri, az ENSZ IPCC vezetője 
a bolygó számára minden szempontból előnyös helyzetről

 

Interjú a Supreme Master Television riporterével, elhangzott a TV adásában 2008. június 25-én

 

Műsorvezető: A Környezetvédelmi Világnap az egyik legfontosabb esemény az ENSZ naptárában, amit évente a bolygó több mint 100 országában megtartanak. Az idei Környezetvédelmi Világnap témája: „Szabadulj meg a ’szén szokástól’”. E különleges nap alkalmából 2008. június 5-én Új-Zéland adott otthont Wellingtonban, az ország fővárosában egy összejövetelnek, a világ vezető környezetvédői, tudósai, és kormányküldöttei számára.

Az esemény része volt egy különleges sajtókonferencia, az emberiséget érintő legnagyobb válság, a klímaváltozás témájában. Ezen a megbeszélésen jelen voltak a tiszteletreméltó Trevor Mallard, Új-Zéland környezetvédelmi minisztere, a tiszteletreméltó David Parker, Új-Zéland klímaváltozási  minisztere, Mr. Achim Steiner, az ENSZ főtitkárhelyettese, és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója, a tiszteletreméltó Anote Tong, Kiribati elnöke, és Dr. Rajendra Pachauri, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének vezetője.

 

Trevor Mallard,Új-Zéland környezetvédelmi minisztere: Nagy öröm és megtiszteltetés Új-Zéland számára, hogy ilyen jelentős esemény házigazdái vagyunk. Tényleg segített minket, hogy az új-zélandiakat nagy számban lelkesítsük, hogy vegyenek részt az épp most szerte az országban zajló ünnepségeken és eseményeken; több mint 120 iskola és Kiwi közösségi csoport ma fákat és kerteket fog ültetni, járdákat vagy kerékpár utakat építenek vagy javítanak, vagy másokat tanítanak arra, hogyan törődjünk jobban a környezetünkkel.

 

Műsorvezető: Kiribati egy szigetország a Csendes-óceánban, olyan alacsonyan fekvő szigetekből áll, amelyek különösen ki vannak téve az emelkedő tengerszintnek. Tong elnök országa törékeny helyzetéről beszélt, és arról, hogy más szigetországok hogyan szembesülnek potenciálisan hasonló következményekkel.

 

Mr. Tong, Kiribati elnöke: A szigetünkön Kiribati legmagasabb pontja átlagosan két méterrel van a tenger szintje felett. A vissza nem fordítható ponton lehetünk, ahol a légköri kibocsátásokat tovább fogja vinni a lendület, továbbra is hozzá fognak járulni a klímaváltozáshoz, a tengerszint növekedéséhez addig a pontig, hogy idővel a kicsi, alacsonyan fekvő szigetünk el fog merülni.

Ez nem gazdasági növekedés kérdése; ez az ember életben maradásának kérdése. Egyeseknek jelen pillanatban, és ha a világ közössége, a különböző országok nem szabadulnak meg a szén szokástól, akkor lesz egy másik, következő ország a sorban.

 

Mr. Achim Steiner, az ENSZ főtitkárhelyettese, és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója: Talán sok ország van, amelyik nem szembesül azonnal Kiribati kilátásaival, de valójában sok szigetország van, amelyik már most pusztulásra van ítélve, ennek a századnak a végére eltűnik. És ez a klímaváltozás látható hatásának csak a kezdete. A láthatatlan rész, azok a darabok, amiket nem feltétlen értettünk meg, amelyek körülöttünk történnek, azok szintén folyamatban vannak.

 

Műsorvezető: Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) a klímaváltozás megfékezésének tudományos és stratégiai vonatkozásaira összpontosít. Az IPCC több mint 130 ország 2500 tudósának egyetértését érte el, hogy 2007-es jelentése a mai napig a legerősebb összefüggést hozza létre az ember tevékenységei, és a globális felmelegedés között.

Az IPCC Al Gore-ral, az USA korábbi alelnökével együtt megkapta a 2007-es Béke Nobel-díjat, azon munkájáért, hogy „az ember-okozta klímaváltozásról nagyobb tudást gyűjtsön össze és azt terjessze, és lefektesse azon intézkedések alapjait, amelyekre egy ilyen változás elhárításához szükség van”.

Dr. Rajendra Pachauri, a két doktorátussal rendelkező közgazdász és környezetvédelmi tudós 2002 óta szolgál az IPCC vezetőjeként. Indiában az Energia és Erőforrások Intézetének általános igazgatója is, egy olyan szervezeté, ami a fenntartható fejlődést kutatja és támogatja. Dr. Pachauri szigorúan vegetáriánus, hindu hitének, és annak a hatásnak is köszönhetően, amit a hús étrend gyakorol a környezetre. Az év legnagyobb részében mindenfelé utazik a bolygón, hogy fokozza a klímaváltozás tudatosságát; a kormányzati vezetőket és a közvéleményt is jobban fenntartható életmód elfogadására buzdítja, mint amilyen a húsfogyasztás abbahagyása, a biciklizés, és a mérsékletes vásárlás.

A Supreme Master Television riportere Wellingtonban, a sajtókonferencián felvetette ezt a témát, és Dr. Pachauri további magyarázatát kérte.

 

SMTV riporter: El tudja magyarázni nézőinknek a bolygón, hogy a kisebb húsfogyasztás hogyan fog segíteni a globális felmelegedés megfékezésében?

 

Dr Rajendra Pachauri (az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének elnöke): Nos, ha ránézünk az egész kereskedelmi húsciklusra, kezdjük magával az állat megölésével. Hideg környezetben kell tartósítani, és ma ez egy globális üzlet. Nemcsak a forrásnál van szükségünk hűtésre, a szállítás során is kell hűtés, aztán az összes húst raktárakban tárolják, aztán megy az árusítóhelyekre, és az árusítóhelyeken újra hűtve tárolják. Az emberek megveszik a húst, rengeteget vesznek belőle, hazaviszik, és egyre nagyobb fagyasztókban hűtik, most miért? Mert tartósítanod kell a húst, és még nem is beszélek az erdőirtásról, a legelő területért!

 

Tehát ha figyelembe akarod venni az egész láncolatot, a hústermelés és fogyasztás egész ciklusát, az a szén-dioxid kibocsátás tekintetében rendkívül intenzív. És ezért mindig azt mondom, hogy ha kevesebb húst eszel, egészségesebb leszel, csakúgy, mint a bolygó! Túlontúl sok húst fogyasztunk ezen a világon!

És a bevétel növekedésével látsz olyan társadalmakat, amelyek lényegében vegetáriánus, vagy valamilyen kevés húsos étrenden voltak, és most a nagyobb állati fehérje fogyasztás irányába mozdulnak el.

Tehát ennek egyértelműen van értelme, mert ha kevesebb húst eszel, az minden érintett számára egy előnyös helyzet. Ez az a meggyőző érv e kérés mögött, amit mindenhol előadok, amit megtettem az évek során, még olyan országokban is megtettem, ahol nem esznek semmi mást, csak húst, és szerencsére életben maradtam!

 

Műsorvezető: Dr. Rajendra Pachauri a sajtókonferencia után időt szakított arra, hogy a Supreme Master Television tudósítójával beszéljen, és megossza nézeteit a vegetáriánusságról és a klímaváltozásról.

 

SMTV riporter: Az IPCC elnökeként van-e bármilyen tanácsa, amit szerte a világon a vezetőknek és a kormányoknak szeretne adni, az állattartó ágazat által termelt óriási mennyiségű szén-dioxid kibocsátással kapcsolatban? És mit kellene tennünk ez ügyben?

 

Dr Rajendra Pachauri: Azt hiszem, a bolygó társadalmát hatalmas mértékben segítené, ha kevesebb húst ennénk. De én csak arra a tényre világítok rá, hogy az egész hús ciklus nagyon, nagyon intenzív a szén-dioxid kibocsátás szempontjából. Közvetlen onnan kezdve, hogy legelő területként kiirtottad az erdőt, ott legel a szarvasmarha, aztán a marhát megölik, azután hűtik, ezért ha a szén-dioxid kibocsátást nézed, ami az egész ciklushoz kapcsolódik, az igen nagy. Ha megnézel néhány becslést, az tényleg megdöbbentőnek tűnik. De azt hiszem, ha kevesebb húst eszünk, az egy mindenkire nézve minden másnál jobb megoldás.

 

Elég orvosi bizonyíték van arra, hogy a húsfogyasztásnak az a szintje, ami ma fejenként a világon van, különösen azokban a társadalmakban, ahol a hús az étrendnek nagyon jelentős része, az olyasmi, ami még az emberi egészségre nézve is káros. És ezért, ha átváltasz a kevesebb húsfogyasztásra, akkor ahogy mondtam, az egyének egészségesek lennének, csakúgy, mint a bolygó!

 

SMTV riporter: Rengeteget hallunk arról, hogy a kormányok csökkentik a szén kibocsátásukat, vagy  ígéretet tesznek rá, mindenféle ágazatot érintve: közlekedés, áramtermelés, stb., de nem sokat hallunk az állattartó ágazatról, és ha igen, akkor úgy tűnik, 4-5 éves időtartamra összpontosítva, ami sok tudós szerint túl későn lesz. Van-e bármilyen tanács, amit a vezetőinknek és kormányainknak kellene adnunk, hogy ez ügyben gyorsabban cselekedjenek?

 

Dr Rajendra Pachauri: Azt hiszem, tényleg el kell kezdenünk a megszokott körön kívül gondolkodnunk, és semmit nem kellene garantáltnak tekintenünk. Nem kellene feltételeznünk, hogy a bevett fogyasztási és termelési mintázat a cselekvés terén kívül esik, vagy a választási lehetőségek, amikkel az embereknek élniük kellene, és ha elkezded a húsciklust nézni, és tudod, ennek nagy része annyira szétszórt, a világnak annyira specifikusan különböző helyein fordul elő, hogy elkerüli a figyelmet.

De ez az elemzők számára van, azok számára, akik a demokráciában azon dolgoznak, hogy előálljanak a tényekkel, és azt hiszem, hogy ha ezekkel előállnak, és a közvélemény megérti őket, akkor a világ vezetői, és azok, akik hatnak a közvéleményre, bizonyára szintén képesek lesznek arra, hogy rávilágítsanak, mivel jár a nagy mennyiségű húsfogyasztás.

Tehát a tanácsom az lenne, hogy álljunk elő a tényekkel. És ha az emberek egyszer tudnak a tényekről, akkor bizonyos társadalmak közvéleménye, és így a vezető rétege is, meg fogja látni az előnyeit annak, hogy kevesebb hús orientációjú étrend felé haladjon. Sajnos ezekkel a dolgokkal nem igazán álltak elő megfelelő módon, hogy az emberek azt láthassák és olyan véleményt alkothassanak, ami által csökkenteni fogják a hústól való függőségüket.

 

Műsorvezető: Az Északi-sarki jég folytatódó gyors olvadásával, és a permafrostban tárolt nagy mennyiségű metángáz kiszabadulásával a cselekvés sürgőssége - hogy a globális felmelegedést megállítsuk - egyértelműbb, mint valaha.

 

SMTV riporter: Azt mondta, hogy ha nem cselekszünk 2012 előtt, akkor túl késő lesz. És hogy a következő két vagy három évben cselekednünk kell. Tehát ez olyasmi-e, ami miatt sürgetnünk kellene a kormányainkat, hogy ezt hangsúlyozzák a népességnek, és más vezetőknek - hogy most tényleg cselekednünk kell?

 

Dr Rajendra Pachauri: Feltétlenül, úgy értem, ha megnézi az IPCC negyedik felmérő jelentését, megvizsgáltunk néhány stabilizációs forgatókönyvet. És egyiküket ki szeretném emelni, konkrétan azt, amelyik biztosítaná, hogy a klímaváltozás nem vezet 2-2,4oC-nál nagyobb melegedéshez.

Most ennél a konkrét forgatókönyvnél biztosítanunk kellene azt, hogy a globális üvegházgáz kibocsátást legkésőbb a 2015-ös évre elkezdjük csökkenteni. Ez tényleg nagyon kevés időt ad nekünk, és ezért kiemeli a minél gyorsabb cselekvés sürgősségét.

Hadd mutassak rá arra is, hogy még ezzel a forgatókönyvvel is van egy olyan komor következmény, amivel a világnak szembe kellene néznie, a tengerszint emelkedésével a hőtágulás miatt.

És becslésünk szerint egyedül a hőtágulás miatt a tengerszint 0,4 – 1,4 méterrel emelkedik, és ha ehhez hozzáadod azt a vízmennyiséget, ami az olvadó jégtömbök miatt felszabadul, és hozzáadódik a tengerszint emelkedéséhez, akkor már egy fenyegetésnek tettük ki a világot, ami szerte a világon nagyszámú kis szigetállamra, és alacsonyan fekvő parti területre ki fog hatni.

 

Ez egyértelműen abszolút figyelmeztetés a számunkra, hogy egyáltalán nincs semmi elvesztegetni való időnk, és biztosítanunk kell az üvegházgázok kibocsátásának csökkentését, amilyen hamar csak lehet, 2015-re biztosan, ha a hőmérséklet emelkedését stabilizálni akarjuk 2-2,4oC-nál, és nem akarjuk hagyni, hogy csupán a hőtágulás miatti tengerszint emelkedés a fölé a tartomány fölé menjen, amit az imént említettem.

 

És rengeteg egyéb ok van, ami miatt sürgős a cselekvés. Ha megnézed a klímaváltozás hatását a vízre, emberi egészségre, mezőgazdaságra, ökoszisztémákra, tényleg olyan sávba jutunk, ahol ezek a hatások nagyon súlyosakká válnak, még 1-1,5oC-os hőmérséklet emelkedéssel is. Tehát tényleg nincs egyetlen elvesztegetendő pillanatunk sem, és azt hiszem, ha a világ stabilizálni akarja a Föld klímáját, és ezáltal csökkenteni akarja, vagy ki akarja küszöbölni ezeknek az ártalmas hatásoknak a veszélyét, akkor nagyon gyorsan kell lépnünk.

 

SMTV riporter: Sok egyén nem ismeri fel azokat a nagyon fontos és hatékony lépéseket, amiket ők egyénenként megtehetnek, hogy megfékezzék a globális felmelegedést és klímaváltozást - a kevesebb húsevés, vagy a húsmentes étkezés óriási hatását. Tehát ha van két vagy három egyszerű lépés, amit minden ember megtehet, hogy csökkentsék a szén-lábnyomukat, tudna-e tanácsot adni, hogy mik lennének azok?

 

Dr Rajendra Pachauri: Az egyének által megtehető dolgok egész skálája létezik. Biztosan változtatnunk kell azon, ahogy a közlekedési módokat használjuk. Például kettőt se gondolunk, mielőtt beugrunk az autóba, és elhajtunk bárhová, ahová akarunk, nem nézzük meg, hogy vajon tömegközlekedéssel el lehet-e jutni egy adott helyre, és ha el lehet, akkor szerintem sokkal jobb tömegközlekedést használni.

Ahová lehet gyalog menni, oda sokkal jobb gyalog menni, ahol használhatunk biciklit, ott azt kellene tennünk. Tehát azt hiszem, a közlekedési ágazatban, és a közlekedési módok használatában bizonyára találhatunk olyan lehetőségeket, amik a szén-dioxid kibocsátásban sokkal kevésbé intenzívek.

 

Hasonló módon a világításban és a klíma használatában, ha olyan technológiákat használunk, amik nagyon energiatakarékosak, akkor lényeges különbséget érhetünk el a szén-lábnyomunkban.

 

És végül, az étrendi módszerünkben. Úgy gondolom, az étrendi módszereinkben, ha biztosítani akarjuk, hogy sokkal alacsonyabb szintű szén-dioxid kibocsátás társuljon bármihez, amit megeszünk, de semmilyen módon ne csökkenjen az a tápérték, amit megkapunk, akkor úgy gondolom, el kellene mozdulnunk ebbe az irányba.

 

De úgy gondolom, fontos egy kormánypolitika is, hogy befolyásolja az egyéni választási lehetőségeket. És ez konkrétan megtörténne, ha a szénre árcédulát tennénk, mert amikor ez megtörténik, akkor mindennek az ára, ami szén-dioxid kibocsátással kapcsolatos, lényegesen megváltozna. És a fogyasztói választások akkor ezeket az árváltozásokat követve történnének.

 

SMTV riporter: Dr. Pachuari, nézőinket szerte a világon nagyon lelkesíteni fogják az ön szavai.Nagyon köszönöm, hogy ma megosztotta velünk bölcsességét.

 

Dr Rajendra Pachauri: Nagyon köszönöm! Ezt szeretném mondani a Supreme Master Television-nek: A legjobbakat kívánom a fenntartható világ iránti törekvésükben, köszönöm! Azt mondanám, Légy Vega, Légy Zöld, és Mentsd Meg a Bolygónkat!

 

Műsorvezető: Köszönjük, Dr. Rajendra Pachauri, a fáradhatatlan munkáját a klímaváltozás tudatosságának emelésére, és a vegetáriánus étrend támogatását a globális felmelegedés megoldására.

 

(Supreme Master Television)

Idézet

Gyorsabban kell mozdulnunk, hogy választ adjunk a kihívásra? Igen! Mert kevesebb időnk van, mint gondoltuk.

Hilary Benn, angol környezetvédelmi miniszter

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok