Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Image

Valójában az egyedüli cselekedet, amit valaki megtehet, amit egy magánszemély megtehet a szén kibocsátás csökkentésére, az a vegetáriánusság.A Supreme Master Television interjújának szövege Dr. James Hansennel.

A National Aeronautics and Space Administration, vagy közismertebb nevén NASA az USA űrprogramjáért felelős ügynökség. Küldetéséről szóló közleményében célját úgy határozza meg, mint „úttörőnek lenni a jövő űrkutatásában, tudományos felfedezésében, és repüléstani kutatásában.” A NASA Goddard űrkutatási Intézete New Yorkban, a Columbia Egyetemen a NASA Goddard űrrepülési Központja Földtudományi Osztályának egyik laboratóriuma, és a Columbia Egyetem Földtani Intézetének egyik egysége.
Dr. Hansen a NASA Goddard űrkutatási Intézetének igazgatójaként dolgozik, ahol a bolygó légkörével, és a globális klímaváltozással kapcsolatos kutatásokat vezeti. A fizikai Ph.D. diplomával rendelkező Dr. Hansen több mint 20 kitüntetést kapott, 1977-től, a Goddard Rendkívüli Tett kitüntetéssel kezdve. 2008. február 16-án az Amerikai Egyesület a Tudomány Fejlődéséért (AAAS) adott át neki kitüntetést a tudomány szabadságát és felelősségét elősegítő, példamutató cselekedeteiért. Dr. Hansen a Világ Ragyogó Hőse kitüntetést is megkapta Ching Hai Legfelsőbb Mestertől, „az igazság bátor kimondásának elismeréseként, világszerte megteremtve bolygónk állapotának ismertségét, és hirdetve a változást csodálatos bolygónk megmentéséért.”

 

Supreme Master Television bemondó: A svéd egyház meghívására Dr. Hansen a napokban részt vett az Ökumenikus Éghajlati Csúcstalálkozón, ahol a világ különböző vallási hagyományainak kb. 1000 küldöttje és vezetője találkozott Uppsalában, Svédországban. A megbeszélés témája a környezettel való törődés volt, és hogy miképp juttassák el a globális felmelegedés megállításának szükségességéről szóló sürgős üzenetet a bolygó polgáraihoz.
A csúcstalálkozón a klímaváltozás hatásainak enyhítésére Dr. Hansen a kőszén felhasználás erőteljes kormányzati intézkedésekkel történő megszüntetéséért szólalt fel. A Supreme Master Television svédországi tudósítójának adott interjúban Dr. Hansen tovább elemezte a bolygó megmentését szolgáló környezetvédelmi célokat.

Riporter: Tehát fel kell állítanunk a célt, hogy meg akarjuk fékezni a klímaváltozást.

Dr. Hansen: Azt hiszem, a következő év egy kritikus év. Meg kell találnunk a Kiotói Egyezményt helyettesítő megállapodást. És annak különbözőnek és hatékonyabbnak kell lennie. A Kiotói Egyezmény nem volt túl hatékony, mert voltak kibúvó szelepei: még azoknak az országoknak is ténylegesen növekedett a kibocsátása, amelyek úgy gondolták, hogy közel kerültek céljaik eléréséhez.
Jobb megállapodásra van szükségünk, ami tényleg rámutat azokra a dolgokra, amiket meg kell tennünk, és annak tartalmaznia kell majd a kőszén kivonásának kezdetét. Tehát az a kritikus tényező, amit remélnék, hogy a politikusok őszinték lesznek, és nem csak célokat állítanak fel; meg kell nézniük, hogy mi az, amit ténylegesen meg kell tenni. Ha megnézed, hogy mennyi szén van az olajban, gázban és kőszénben, látod, hogy hosszú távon a valódi, legnagyobb probléma a kőszén, és mivel a szén-dioxidnak olyan hosszú az élettartama, és egy része több mint ezer évig a levegőben marad. Ezért egyszerűen nem égethetjük el az összes fosszilis üzemanyagot. Nem segít, ha kicsit csökkentesz a sebességen, amivel elégeted őket.

Bemondó: Ahogy sok tudós megállapította, a szén-alapú üzemanyagok megszüntetése messzire ható előnyökkel jár a gazdaságra, valamint a bolygónak, és lakóinak egészségére nézve is.

Dr. Hansen: Ez azt jelenti, hogy valójában csökkentenünk kell a légkörben lévő CO2 mennyiségét; az már felment nagyjából 385 ppm-re (részecske a millióból). Ha meg akarjuk állítani a melegedést, és meg akarjuk állítani még több jég elolvadását, akkor vissza kell vinnünk a CO2-t legalább 350 ppm-re, és talán kicsit még annál is lejjebb. Ez kemény feladat; szükség van hozzá a szénkibocsátások fokozatos megszüntetésére, de azt is jelenti, hogy javítanunk kell a mezőgazdasági és erdészeti módszereinken. Például ez a határterületek újraerdősítését jelenti ott, ahol az erdőt kiirtották, és nincs művelés alatt, így újra fákat nevelhetünk azokon a területeken. És a mezőgazdaság gyakorlatát is, szántás nélküli, és sekélyen szántó mezőgazdaságot kell használnunk, és még bioszenet is, a faszenet a talajba kell dolgoznunk, hogy a talaj több szenet tároljon.

Bemondó: Dr. Hansen elmondja elképzelését a megoldásról, a fosszilis üzemanyag felhasználás megszüntetésének hatékony módjáról.

Dr. Hansen: Most például élelmiszert importálunk a bolygó túlsó feléről, miközben ugyanúgy megvehetnénk egy közeli gazdától. De olyan olcsó légi úton szállítani, mert nincs adó a légi üzemanyagon. Volt 50 évvel ezelőtt egy megállapodás, hogy nem adóztatják meg a légi üzemanyagot, így most tényleg pocsékoljuk a fosszilis üzemanyagot.
Most, ha ki akarjuk vonni a fosszilis üzemanyagokat – amit meg kell tennünk, ha fenn akarunk tartani egy bolygót, ami úgy néz ki, mint az, amit szüleink ránk hagytak –, akkor árcédulát kell tennünk a szén kibocsátásokra. És ez úgy működne, ha azt akarjuk, hogy a közvélemény elfogadja, akkor azt hiszem annak az adónak a 100%-át vissza kell adni a közösségnek. És azt egységes alapon teszed, tehát mindenki ugyanakkora osztalékot kap. De ha két autód és nagy házad van, akkor a te költséged, az adód az átlagosnál nagyobb lesz, az az ember viszont, aki az átlagosnál jobb munkát végez a szén kibocsátásának csökkentésében, az pénzhez fog jutni. És ha a közvélemény tudja, hogy az adókulcs idővel növekedni fog, akkor lépéseket fognak tenni, hogy csökkentsék a fosszilis üzemanyag felhasználásukat. És végül eljuthatunk egy szénmentes társadalomhoz.
Tehát ez lehetséges, és őszintén mondom, hogy a gazdaság javulna, mert ez ösztönözné az újításokat. Az emberek próbálnának feltalálni dolgokat, amik kevesebb fosszilis üzemanyagot használnak, vagy nem használnak fosszilis üzemanyagot, és aztán, ha az embereknek adod ezt az osztalékot, akkor a zsebükben lesz a pénz, megengedhetik maguknak, hogy megvegyék ezeket az új termékeket.
Valódi változásokat kell elérnünk. Nem lehet az a helyzet, hogy 2050-re a kibocsátás 80%-os csökkenését tűzik ki.

Bemondó: Hamarosan arról fogunk hallani, amit Dr. James Hansen a magánemberek számára az egyetlen leghatékonyabb módnak nevez az üvegházgáz kibocsátás csökkentésére, vagyis a váltásról a vegetáriánus étrendre.

Riporter: Mi az ön személyes véleménye a vegetáriánusságról?

Dr. Hansen: A személyes véleményem a vegetáriánusságról az, hogy szerintem ebbe az irányba kellene haladnunk. Most a lányom és a menyem is vegetáriánusok. És hatással vannak ránk, hogy legyenek olyan ételeink nekik, amik vegetáriánusok. És mi is főleg ebbe az irányba próbálunk haladni.
Sok mindent tehetsz, hogy csökkentsd a szén kibocsátásodat, de a villanykörtéd kicserélése és sok egyéb dolog sokkal kevésbé hatékony, mint az étrended megváltoztatása, mert ha az állatoknál lejjebb eszel a táplálékláncon – amik sok üvegházgázt termelnek, és sok energia felhasználódik annak a húsnak az előállítása során – akkor így valójában többet segíthetsz, mint szinte bármi más módon. Tehát az egyéni cselekvés terén talán ez a legjobb, amit tehetsz. De olyan dolgokat is tenned kell, amik a politikusok döntéseire hatnak.

Riporter: Úgy gondolja-e, hogy a szervezeteknek meg kellene fontolniuk, hogy a vegetáriánusság hirdetését a globális felmelegedési kampányuk fő részévé tegyék?

Dr. Hansen: Igen, valójában az egyedüli cselekedet, amit valaki megtehet, amit egy magánszemély megtehet a szén kibocsátás csökkentésére, az a vegetáriánusság.
Az egyik dolog, amit csak az utóbbi egy vagy két évben ismertünk fel, hogy vannak visszacsatolások, amelyek elkezdenek működésbe lépni, és felerősítik az ember-okozta kibocsátások közvetlen hatását. Egyikük a metán kiszabadulása, ahogy a permafrost olvad, és a kontinentális talapzatból is, az óceán alatt. Ez a melegedés miatt következik be; ahogy a bolygó melegedik, a jég elolvad, és kiengedi ezt a fagyott metánt. Tehát ez potenciálisan nagyon veszélyes.
A mód, ahogy ezt el tudjuk kerülni, az a felmelegedés csökkentése, vagy megállítása. A metán hővisszatartása nagyjából fele akkora, mint a szén-dioxidból származó hővisszatartás. Tehát önmagában, ha meg tudjuk állítani a metán növekedését, az a probléma jelentékeny része. A szén-dioxidot is csökkentenénk valamennyivel azáltal, hogy visszatérünk a természetesebb vegetáriánus étrend fajtákhoz, ahelyett, hogy húsos étrenden élnénk. Ez az egyetlen legnagyobb dolog, a személyes életmódunk tekintetében, amin változtathatunk, hogy elősegítsük az éghajlat problémájának megoldását.

Ripoter: Mit gondol, hogyan jöhet össze mindez, és hogyan érhetünk el változást a jövőben?

Dr. Hansen: Van egy nagy szakadék aközött, amit mi most tudományos szempontból megértünk, és aközött, amit a közvélemény tud; és jobban kell kommunikálnunk a közvéleménnyel, és megértetnünk velük, hogy mire van szükség a bolygó megőrzéséhez, mert legtöbben egy olyan bolygót akarnak megőrizni a gyerekeiknek és unokáiknak, amilyen nekünk megadatott. És szerintem e tekintetben a vallások hasznosak lehetnek.

Bemondó: Mai műsorunk zárásaként megosztjuk önökkel Dr. Hansen vágyát a világ polgáraival kapcsolatban.

Dr. Hansen: Az imám az lenne, hogy felismerjék az emberek, milyen csodálatos a teremtés, milyen hihetetlen a bolygó, az élet, ami a miénk ezen a bolygón. Sophie unokámmal tavaly nyáron tejelőcserjét ültettünk, mert az hihetetlen. A monarch pillangók, elképesztő, ha megnézed, hogyan működik, hogyan működik az életciklusuk, és végül egész Mexikóig elvándorolnak. De olyan sok hasonló dolog van, és mi veszélyeztetjük azokat a fajokat, ha tovább haladunk azon az úton, amin vagyunk, és elégetjük az összes fosszilis üzemanyagot. Ki fogjuk törölni a bolygón a fajok nagy részét, amit az embereknek egyszerűen fel kell ismerniük, hogy milyen figyelemre méltó a világunk, és hogy ezt meg kell őriznünk. Hívhatod ezt teremtésnek, hívhatod ezt aminek csak akarod, a vallásodtól függően, vagy nem vagy vallásos, de ez valami olyan csodálatos, amit meg kell őriznünk.
Üdvözlöm a Supreme Master TV-t, és az üzenetem önökhöz: Légy Vega, Légy Zöld, Mentsd Meg a Bolygót.

(Elhangzott a Supreme Master Television műsorában, 2009. január 7-én)

Idézet

Ez egy hisztérikus környezetbarátok által kiagyalt apokaliptikus fantázia? Sajnos nem az. Erős geológiai bizonyítékok utalnak arra, hogy korábban legalább kétszer történt valami hasonló.

John Atcheson geofizikus a metánhidrátok kiszabadulásáról

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok