Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Korábban felvetõdött néhány tudósban, hogy talán mégsem a környezetszennyezés okozza a globális klímaválozást, hanem inkább a forró napszelek. Néhány grafikon összehasonlításával kiderült, hogy szó sincs ilyesmirõl, az ember felelõssége egyértelmû.

 

Néhányan úgy hiszik, hogy nem is az emberiség, hanem a piszokul forró Nap tevékenysége okozza a globális felmelegedést, vagy legalábbis nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. Egy új tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy nem a Nap aktivitása okozza a modernkori felmelegedést. A legutóbbi húsz évben ugyanis a Nap aktivitása csökkent, a Földön mégis nõtt az átlaghõmérséklet.

 

Egy pillanatig sem tagadják a tanulmány szerzõi, hogy a múltban a kozmikus sugárzásnak valóban nagy hatása volt a felmelegedésre, ma azonban már nem így van, és ezzel le is lehet zárni a vitát, mondja Mike Lockwood, a brit Rutherford-Appleton laboratórium munkatársa, aki a svájci World Radiation Centerben dolgozó Claus Froehlich segítségével írta meg az elemzést.

 

Lockwood azért vágott bele a munkába, mert 2007. elején az egyik népszerû brit tévécsatornán leadtak egy dokumentumfilmet, amely a kozmikus sugárzás hatásáról szólt, és a globális felmelegedést átverésként állította be. A mûsorban azonban – nyilván véletlenül – figyelmen kívül hagyták a kevésbé szimpatikus adatokat. Az utolsó említett adat 1980-as volt, és ezt követõen egészen másképp kezdtek alakulni a dolgok.

 

Eltérõ adatok 

A tudósok megnézték az elmúlt negyven év adatait a Nap aktivitásáról és a kozmikus sugárzásról, majd összehasonlították a grafikonokat a globális felszíni átlaghõmérséklet változását ábrázoló görbével. Ez idõszak alatt körülbelül 0,4 Celsius--fokot nõtt a hõmérséklet.

 

Tudni kell, hogy a Nap aktivitása nagyjából tizenegy éves ciklusban váltakozik, és hogy a huszadik században végig kicsit nõtt a nap aktivitása. 1985 körül azonban a trend megfordult, és a Nap aktivitása csökkenni kezdett, ugyanakkor a földi hõmérséklet tovább nõtt, legalább olyan gyorsan, ha nem gyorsabban, mint elõtte. Tehát ebben a periódusban biztosan nem a Nap okozta a felmelegedést.

 

ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága, az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) februárban kiadott jelentése szerint az üvegházhatást okozó gázok tizenháromszor nagyobb szerepet játszanak a felmelegedésben, mint a Nap tevékenysége. A szervezetet azonban sokan bírálták amiatt, hogy nem veszi figyelembe a kozmikus sugárzás elméletét, amelyet Henrik Svensmark és Eigil Friis-Christensen, a dán nemzeti ûrközpont munkatársai dolgoztak ki.

 

Eszerint a kozmikus sugárzás apró részecskéket termel, amelyek segítik a felhõképzõdést. Összességében a felhõk hûtik a Földet, de a nagyobb naptevékenység periódusaiban a Nap erõs mágneses mezeje blokkolja a kozmikus sugárzást, emiatt csökken a felhõképzõdés, tehát a Föld ilyenkor felmelegszik. Lockwood szerint elemzése félresöpri ezt az elméletet.

 

(index.hu)

Idézet

Ma, ha csökkenteni akarjuk a CO2 kibocsátást, a vegetáriánus életmód feltétlenül a leghatékonyabb mód erre.

Hau Lung Bin, Taipei város polgármestere

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok