Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A kutatók szerint a folyók a dinitrogén-oxid üvegházgáz jelentős forrásai. Számításuk azt sugallja, hogy a bolygó vízi útjai háromszor annyi dinitrogén-oxidot juttatnak a légkörbe, mint ahogy azt az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület  (IPCC), az ENSZ éghajlatváltozás kutatást áttekintő tudományos testülete becsülte.

 

Azt találták, hogy a patakokban termelődő dinitrogén-oxid mennyisége olyan emberi tevékenységekkel függ össze, amik nitrogént juttatnak a környezetbe, mint például a műtrágyahasználat és a szennyvíz kibocsátás.

„Az emberi tevékenységek, köztük a fosszilis üzemanyagok égetése és az intenzív mezőgazdaság, megnövelték a hozzáférhető nitrogén mennyiségét a környezetben”, mondja Jake Beaulieu, a Notre Dame Egyetem és az USA Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kutatója, és a Proceedings of the National Academy of Sciences újságban ezen a héten megjelent cikk első szerzője. Mint mondja, „Ennek a nitrogénnek nagy része a folyó és patak hálózatokba szállítódik”. Ott egy denitrifikációnak nevezett folyamat során a baktériumok a nitrogént dinitrogén-oxiddá (más néven nevetőgázzá), és egy dinitrogén nevű inaktív gázzá alakítják.

A kutatók szerint a felfedezés azért fontos, mert a dinitrogén-oxid egy erős üvegházgáz, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz és a sztratoszféra ózonrétegének pusztulásához. Ez utóbbi véd minket a Nap ártalmas UV sugárzásától. A szén-dioxiddal összehasonlítva a dinitrogén-oxid melegítőképessége (GWP) 300-szor erősebb, bár a szén-dioxid sokkal gyakoribb üvegházgáz. A tudósok becslése szerint a dinitrogén-oxid az ember-okozta éghajlatváltozás kb. 6%-áért felelős.

Beaulieu és munkatársai a denitrifikációból származó dinitrogén-oxid termelődés sebességét 72 patakban mérték meg, amelyek többféle földhasználat típusú vízgyűjtő területen találhatók az USA-ban. Amikor adataikat az egész bolygóra összegezték, az eredmények azt mutatták, hogy a folyók és patakok az ember-okozta légköri dinitrogén-oxid kibocsátás legalább 10%-ának a forrásai.

„Ez az új globális kibocsátási becslés megdöbbentő”, mondja Henry Gholz, a kutatást finanszírozó National Science Foundation környezetbiológiai osztályának vezetője. Beaulieu szerint „a mezőgazdaság és földhasználat olyan változásai, amelyek csökkentik a patakokba jutó nitrogén mennyiségét, csökkenteni fogják a folyóhálózatok dinitrogén-oxid kibocsátását”.

 

(A cikk angolul: www.livescience.com)

Idézet

Ha az üzleti világ és a kormányok együttesen nem cselekszenek mielőbb, akkor az általuk teremtett rendkívüli gazdasági gépezet a Föld rendszereiben akkora természeti és társadalmi rombolást indít el, amely mellett a terroristák okozta rombolás csupán gyermeteg játéknak látszik majd.

Gustave Speth
nagy tekintélyű
gazdasági fejlődéskutató

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok