Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Egy új jelentés kijózanító olvasmányt nyújt, bizonyítva a tányérunkon lévő hús és a környezet pusztulása közti közvetlen kapcsolatot.

 

A Föld Barátai (Friends of the Earth, FoE) jelentése szerint tavaly az Angliába irányuló húsexport Nagy-London területének kétszeresével egyező méretű brazil esőerdő és szavanna elvesztését okozta. A jelentés – From Forest to Fork: the UK’s contribution to deforestation in Brazil – feltárja, hogy a brazil marhahús és a hazai nagyüzemi telepeken tartott állatok takarmányozására használt brazil szója importja 2009-ben 3160 négyzetkilométernyi erdő kiirtásával járt…

 

„Ugyanakkor, amikor a világ vezetői azért találkoznak, hogy megvitassák az erdőirtás megállításának mikéntjét, az angol kormány az adófizetők pénzének millióival támogatja a kárt okozó állattartó telepeket, és a lakosságot tudtán kívül egy olyan élelmezési rendszerben tartja fogva, ami tönkreteszi a brazíliai élővilágot és esőerdőt”, mondja Vicki Hird, a FoE élelmiszer szakértője. A szervezet szerint az állattartó telepeket gyakorlatilag az angol adófizetők támogatják, évente 700 millió fontos összeggel.

 

A „From forest to fork” jelentés a marhalegeltetést és takarménytermesztést szolgáló erdőirtáson kívül feltárja azt a növekvő nyomást is, ami alatt a brazil környezet és emberek állnak, hogy eleget tegyenek a marhahús, szója és cukornád iránti növekvő igénynek.

 

A Föld Barátai felszólítja a kormányt, hogy terjessze be a Fenntartható Állattartási Törvényt, hogy ezáltal csökkentse az angolok hús és tejtermék fogyasztásának hatását más országokra.

 

További információért kattints ide: www.jointheMOOvement.com  (2010. október 18., www.supportmfm.org)

Idézet

Semmivel sem lehetünk kevesebbek, mint bátrak és forradalmiak abban, ahogy a klímaváltozással megbirkózunk.

Károly herceg, Anglia

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok