Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A fagyos télben a tundrából ugyanúgy árad az üvegházhatású metángáz a légkörbe, mint nyáron, amikor kiolvad a sarkvidéki föld, mutatták ki svéd kutatók.


Mostanáig minden klímaszakértő úgy tudta, hogy a téli fagy beálltával megszűnik a metánkibocsátás az északi-sarki térségben. "A természet nagy meglepetéssel szolgált" - mondta Torben Christiensen kutatásvezető, a Lund Egyetem munkatársa. "Senki sem számított arra, hogy a metán a fagyott környezetből is kiszabadul."

A sarkkutatók idén két hónapon keresztül, nyár derekától a tél beköszöntéig mérték a metánkibocsátást Grönland északkeleti részén. A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint azt tapasztalták, hogy a szeptember végi kemény fagyok idején a légköri metánkoncentráció nem változik a nyáron regisztrált szinthez képest.

Régóta ismert, hogy a tundra felpuhult talajából kiszabadul a növényi maradványokban felhalmozódott metángáz, de az uralkodó nézet szerint a jégbefagyott, hóval takart föld kibocsátási aktivitása megszűnik. "Ez az elmélet tévesnek bizonyult" - mondta Christiensen.

A vizsgálat eredménye nem érvényteleníti a sarkvidék légkörébe kerülő teljes metánmennyiségre vonatkozó becsléseket, módosítja viszont az ütemezésről, az időbeli eloszlásról alkotott elképzeléseket - tette hozzá a kutató. "A kutatás révén gyarapodik a tudásunk a felszíni környezet és a klíma kölcsönhatásairól, és jobban megismerhetjük, hogy miként hat az éghajlatváltozás a sarkvidék ökológiai rendszerére" - mondta Torben Christiensen.

Az ENSZ klímaváltozást kutató bizottságának (IPCC) tavalyi jelentése szerint a metán 14,3 százalékkal járul hozzá az emberiség okozta globális felmelegedéshez.

(MTI)

Idézet

Nem akarunk veszélybe sodorni senki mást, aki ártatlan, és semmi köze ahhoz a rendetlenséghez, amit csinálunk, és amit csináltunk.

Ching Hai Legfelsőbb Mester arról, miért ne segítsenek földönkívüliek

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok