Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A szén-dioxid légköri koncentrációja már idén meghaladja a 400 ppm-et (milliomod térfogatrész), és az életünk során nem is megy e kritikus határérték alá - közölte a brit meteorológiai szolgálat. 

A hawaii Mauna Loa obeszervatórium mérései alapján idén 3,1 ppm-es növekedésre számíthatunk, ami magasabb a korábbi évek 2,1 ppm-es átlagánál. Ez javarészt az idei El Niño jelenség számlájára írható. Az idei növekedés nagyobb lesz, mint a legutóbbi nagy El Niño idején (1997-98-ban), mert az emberiség által kibocsátott szén-dioxid mennyisége azóta 25 százalékkal nőtt, és ez felerősítette a jelenség hatását.

 

Igencsak vészjósló, hogy a vártnál egy évvel korábban elérjük a 400 ppm-es szintet - közölte Richard Betts professzor, az Exeter Egyetem kutatója. Amint átlépjük ezt a határt, a természetes folyamatokkal nagyon sik időbe telik kivonni a légkörből a szén-dioxidot - tette hozzá a kutató. Még ha csökkentjük is a kibocsátást, akkor is lassan fog esni a szén-dioxid szintje.

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási panele, az IPCC szerint 450 ppm környékén kell stabilizálni a légkör szén-dioxid szintjét, hogy jó esélyünk legyen elkerülni a katasztrofális következményekkel járó, globális átlagban 2 Celsius-fokos felmelegedést. Hogy ez így legyen, ahhoz 2050-ig 40-70 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gáz kibocsátását a 2010-es szinthez képest.

(index.hu, 2016.06.14.)

Idézet

A stabilitás határán a rendszer nem lépésről lépésre változik tovább, hanem ugrásszerűen...  Csak azt lehet mondani, hogy így nem megy tovább. A rendszer tehát vagy összeomlik, vagy pedig alapvetően megváltozik.

László Ervin, a Római Klub alapító tagja

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok