Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Olvad a világ legnagyobb fagyott tőzeglápja, ami felgyorsíthatja a globális felmelegedést – tudósít a New Scientist.

 


Nyugat-Szibéria hatalmas térsége 11 ezer évvel ezelőtti kialakulása óta most először olvad. A terület - ami akkora, mint Franciaország és Németország együtt – több billió tonna üvegházgázt bocsáthat a légkörbe. A tudósok attól tartanak, hogy ez potenciális fordulópontként működhet, és rohamosan erősödő globális felmelegedést okoz. A helyzet „egy ökológiai földcsuszamlás, ami talán visszafordíthatatlan, és kétségtelenül kapcsolatban áll az éghajlat melegedésével”, mondta Szergej Kirpotin, az oroszországi, Tomszki Állami Egyetem kutatója a New Scientist magazinnak. Mint hozzátette, az egész nyugat-szibériai, sarkközeli régió elkezdett olvadni, és „mindez az utóbbi három vagy négy évben történt”.


Gyorsan melegszik

Nyugat-Szibéria gyorsabban melegszik, mint a bolygó szinte bárhol másutt: az utóbbi 40 évben az átlaghőmérséklet kb. 3 oC-kal emelkedett. Feltevések szerint a melegedésnek több oka van: az ember-okozta klímaváltozás, az Északi-sarki oszcilláció néven ismert ciklikus légköri jelenség, és az olvadó jégből származó visszacsatolások. A 11 ezer éves lápok több billió tonna metánt tartalmaznak, aminek nagy része permafrostba (állandóan fagyott terület), és egy klatrátnak nevezett, mélyebben fekvő jégszerű struktúrába van bezárva. De ha a lápok olvadnak, nagy a kockázata, hogy tetemes metántartalmuk a légkörbe zúdulhat.
A kutatók riadalommal reagáltak a felfedezésre, arra figyelmeztetve, hogy a globális hőmérsékleti előrejelzéseket át kell értékelni. „Amikor elkezdesz beavatkozni ezekbe a természetes rendszerekbe, olyan helyzetbe kerülhetsz, ahol az visszafordíthatatlan”, mondta David Viner, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója a Guardian újságnak. „Ez nagy gond, mert a permafrostot nem teheted vissza, ha egyszer eltűnik. Az emberi tevékenység a kiváltó oka, és még jobban fel fogja hajtani a hőmérsékletet, mint a kibocsátásaink.” Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 2001-ben úgy gondolta, hogy 1990 és 2100 között a globális hőmérséklet 1,4 oC és 5,8oC között fog emelkedni. Azonban ezek a becslések csak az ismert üvegházgáz kibocsátások által kiváltott globális felmelegedést vették figyelembe. „A földtömegeknek ez a pozitív visszacsatolása akkor ismeretlen volt”, mondta Dr Viner. „Fogalmuk sem volt, mennyit fog ez hozzáadni a globális felmelegedéshez.”

Angolul: BBC News: 2005. augusztus 11.

Idézet

Ha nem eszünk húst, akkor lesz elég ételünk, és az élelmiszerárak nem fognak olyan magasra törni, mint ahogy azt most teszik. Vannak olyan helyek, ahol az embereknek nincs ennivalójuk, mert az túl drága.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a vegetáriánusság jótékony hatásáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok