Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A környezetvédelmi hivatal vezetője szerint, a múlt szerdai szerencsétlenség pontos okait vizsgáló szakemberek a lehetséges tektonikai és geológiai tényezőket, valamint az éghajlatváltozás hatásait figyelembe véve jutottak erre az eredményre.

Svájcnak sokkal többet kell tennie a klímaváltozás hatásainak, többek között az állandóan fogyott talajnak, vagyis a permafrosztnak az alpesi csúcsok egy részén megfigyelhető olvadásának kezelésére.

A hivatal szerint a svájci átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedett a mérések 1864-es megkezdése óta, ami több mint kétszerese a 0,9 Celsius-fokos globális átlagnak.

A klímaváltozás hatásai közé tartoznak a svájci városokban érzékelhető "hőszigetek", a helyi vízhiányok és az olyan hegyi kőzetmozgások, amelyek a múlt heti természeti katasztrófát okozták.

A múlt szerdai szerencsétlenség az Alpokban, a Bondasca-völgyben történt, a kétszáz lelkes Bondo településnél. Becslések szerint mintegy négymillió köbméternyi kő, kőtörmelék és sár zúdult alá. A kő- és sárlavina öt kilométeren át és tíz méter magasan lepte el a völgyet.

A település mögött magasodó, 3370 méter magas Piz Cengalo csúcson mozdult meg a kőzet és zúdult a hegy lábánál lévő völgybe. A településen senki nem sérült meg, mivel a riasztórendszer időben figyelmeztetett az omlásra.

Nyolc ember, négy német és két svájci állampolgár, valamint egy osztrák házaspár tűnt el, a további kőomlások kockázata miatt a hatóságok szombaton felfüggesztették a keresést. A svájci rendőrség nyomozást indított annak kivizsgálására, hogy a túrázók megfelelő tájékoztatást kaptak-e a veszélyekről.

 

Forrás:

Idézet

Változtatnunk kell a viselkedésünkön, meg kell tanulnunk kevesebb energiát használni, és kevesebb szennyezést elõállítani. Ha közülünk minden egyes ember eszerint cselekszik, hatalmas javulások érhetõk el.

Emma Thompson, színésznõ, 2006. április
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok