Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Egy ausztrál tengerkutató meghúzza a vészharangot az óceán nagy halott zónáinak terjedése miatt. Ove Hoegh-Guldberg, a Queensland Egyetem és az ARC Center of Excellence for Coral Reef Studies (CoECRS) professzora szerint növekvő bizonyíték van arra, hogy a bolygó múltjában lezajlott öt tömeges kihalási eseményből legalább négyben az óceán csökkenő oxigénszintjei döntő szerepet játszottak.

 

A 2000-2008 közötti időszakban a halott zónák száma több mint 400-ra növekedett, és némelyikük mérete eléri a 70 ezer négyzetkilométert. Rámutatva az oxigénhiányos zónák, az éghajlatváltozás, és az emberi tevékenységek, mint pl. a mezőgazdaság hordaléka közti kapcsolatra, Hoegh-Guldberg professzor kijelentette, hogy jelenlétük megváltoztathat dolgokat, mint például a keveredés mértékét, ami a felszín, és a mély vizek között zajlik.

 

E változások hatása miatti aggodalmában megjegyezte, „...a lényeg az, hogy a szárazföldön zajló tevékenységeinknek nagy hatása van arra, hogy mi történik az óceánokban, és most kezdjük learatni e változások gyümölcsét. Változásokat kezdünk látni az óceán oxigén- és élelmiszertermelő képességében, és az összes ökoszisztéma szolgáltatásban, melyek nemcsak nekünk oly fontosak, hanem a bolygó összes többi lényének is.”

 

Köszönjük Hoegh-Guldberg professzornak és minden kutatónak, akik az óceán hanyatló élete és az éghajlatváltozás közti kapcsolat megértésén dolgoznak. Azt kívánjuk, hogy az ilyen riasztó hírek a fenntartható életmódok elfogadására ösztönözzenek minket, amíg van rá esélyünk.

 

Egy 2009 októberi videokonferencia során Ching Hai Legfelsőbb Mester beszélt a halott zónák problémájáról, és emlékeztetett a tengerek és a bolygó helyreállításának módjára.

 

Ching Hai Legfelsőbb Mester: Az oxigénhiányos halott zónák száma az 1960-as években meglévő 49-ről 2008-ig 405-re növekedett. És biztos vagyok benne, hogy most több van, jelenleg sokkal több tengeri halott zóna van. A Mexikói-öbölben lévő halott zóna az egyik legnagyobb a világon. 22000 négyzetkilométer, és főleg a mezőgazdaság hordaléka hozta létre, köztük az állatállomány miatt megtermelt takarmány és a trágya. Becslések szerint minden évben 212000 tonna hal pusztul el a Mexikói-öbölben.

 

Ami a konkrét javaslatokat és útmutatást illeti, hogy elkerüljük a bolygó pusztulását, ez ismét: Legyél vega, legyél zöld, tegyél jó tetteket, és legyél szeretettel teli. Ez a szeretetteljes életmód, ez a nemes életmód. Fejlesztenünk kell velünk született nemes tulajdonságainkat, mert végül is, emberi lények vagyunk. És ez az egyetlen mód, ahogy megmenthetjük a bolygót a pusztulástól.

 

(http://blog.suprememastertv.com/2010_12_01_archive.html)

 

További angol nyelvű információ:

abc.net.au

sciencealert.com.au

Idézet

A rendszernek, amely eléri az instabilitás kritikus pontját, szembe kell néznie egy szabályszerűséggel: így, ahogy volt, nem megy tovább. Most ezen a ponton van a földgolyó. Vagy összeomlik a rendszer, amelyben élünk, vagy olyanná változtatjuk, hogy fenntartható legyen.

 László Ervin, a Római Klub alapító tagja

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok