Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Image

Dr. James Hansen vezető klímakutató kevesebb szenet és húst sürget a globális felmelegedés megállításához.


 Egy minapi ökumenikus klímakonferencián Uppsalában, Svédországban, Dr. James Hansen erőteljes kormány intézkedések révén a fosszilis üzemanyagok fokozatos kivonását sürgette. A Supreme Master Televisionnak adott interjúban elmagyarázta, mik legyenek a világ vezetőinek céljai.

Dr. Hansen: Valójában csökkentenünk kell a légkörben lévő CO2 mennyiségét; az már felment nagyjából 385 ppm-re (részecske a millióból). Ha meg akarjuk állítani a melegedést, és meg akarjuk állítani még több jég elolvadását, akkor vissza kell vinnünk a CO2-t legalább 350 ppm-re, és talán kicsit még annál is lejjebb. Ez kemény feladat; szükség van hozzá a szénkibocsátások fokozatos megszüntetéséhez, de azt is jelenti, hogy javítanunk kell a mezőgazdasági és erdészeti módszereinken.

SMTV: Ahogy azt sok tudós megerősítette, a szén-alapú tüzelőanyagok megszüntetése messzire ható előnyökkel fog járni a gazdaságra, valamint a bolygó, és annak lakosai egészségére nézve. Miközben továbbra is merész kormányzati lépéseket sürget ennek eléréséhez, Dr. Hansen arról is szólt, miben segíthetnek az egyszerű polgárok.

Dr. Hansen: Sok mindent tehetnek az emberek, hogy csökkentsék a szénkibocsátásukat, de a villanykörtéd kicserélése, és sok egyéb dolog sokkal kevésbé hatékony, mint az étrended megváltoztatása, mert ha az állatoknál lejjebb eszel a táplálékláncon – amik sok üvegházgázt termelnek, és sok energia felhasználódik annak a húsnak az előállítása során – akkor így valójában többet segíthetsz, mint szinte bármi más módon. Tehát az egyéni cselekvés terén talán ez a legjobb, amit tehetsz.

SMTV: Dr. Hansen, csatlakozunk Önhöz a Földi otthonunk megőrzése érdekében a vezetőkhöz és polgárokhoz intézett felhívásában. Köszönjük, hogy továbbra is bátor és konstruktív tetteknek ad hangot – köztük az áttérésnek a növényi alapú étrendre.

Dr. Hansen: Üdvözlöm a Supreme Master TV-t. Az üzenetem önökhöz: Légy vega, légy zöld, mentsd meg a bolygót.

 

(Supreme Master Television, 2008. december 17.)

Idézet

Annyira, annyira közel vagyunk a piros vonalhoz, hogy esetleg holnap felébredve azt találhatjuk, hogy már nincs semmi, ami menthető.

Maneka Gandhi, az indiai Parlament tagja, volt Környezetvédelmi Miniszter

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok