Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A Wisconsin Egyetem környezet-epidemiológusai arra a megállapításra jutottak, hogy a trópusi esőerdő irtása a maláriás megbetegedések jelentős megszaporodását vonja maga után.


A perui és a brazíliai Amazóniában végeztek vizsgálatokat: műhold-felvételekkel detektálták az erdőirtásokat és ahhoz illesztették a diagnosztizált maláriás eseteket. A pontos illesztéshez felhasználták a maláriában megbetegedettek lakóhelyének GPS adatait. 2006-ban egyedül, több, mint 15 000 malária-esetet dokumentáltak.

Brazíliában 1998 és 2007 között évente 19 000 négyzetkilométer erdő tűnt el irtás következtében. Brazíliában évente 500 000 maláriás esetet diagnosztizálnak. A maláriás fertőzések legtöbbjét az Anopheles darling moszkitó okozza.

Az erdőirtásnak közvetlen egészségügyi következményei vannak, mondta Jonathan Patz professzor a Reuters-nak adott telefon interjúban. "Annak, ahogyan a környezetünket - ez esetben a trópusi őserdőt - kezeljük, kihatása van a közegészségre."

Maláriában évente 860 000 ember hal meg világszerte - az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

Patz professzor és csapata kimutatta, hogy "1997 és 2001 augusztusa között 4,2 %-nyi erdőterület kiirtása miatt 48 %-kal megugrott az új maláriás fertőzések száma."

"A természetmegőrzés és a lakosság egészségvédelmének politikája - egy és ugyanaz. Ahogy az ember megváltoztatta a természeti környezetet, kedvező miliőt teremtett az Anopheles darling moszkitó lárváinak az utak kátyúiban, a duzzasztógátaknál, a bányagödrökben, a vízelvezető csatornákban, az árkokban és mindenfelé."

Egy másik lehetséges tényező: farmerek tömegei kezdtek el halfarmot létesíteni a területen. Ezt ugyan a műhold-felvételeken nem lehet nyomon követni, de ezek a halastavak szintén ideális moszkitó-bölcsők.

"Kutatásunk eredménye valószínűleg Amazónia területének nagy részére általánosítható. A környezet megváltozásának és a járványveszély összefüggésének ez a bizonyítéka arra mutat rá, hogy az erdőborítás megóvása a malária elleni küzdelem kulcskérdése a régióban."

Forrás: Reuters-Planetark

 

Idézet

Lesz bevételük. Van biotermesztés, amit lehet csinálni. Jelenleg élelmiszerhiány van, ezért nem értem, miért ne termeljenek az emberek élelmiszert.

Ching Hai Legfelsõbb Mester az állattenyésztéssel felhagyó gazdákról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok