Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A világ óceánjainak savasodása az „elefánt a porcelánboltban”, ami két tudományos író kijelentése szerint „tengeri Armageddonhoz” vezethet.

 

 

 

A Brisbane Írók Fesztiválján felszólalva Allana Mitchell és Dr Charlie Veron felvázolták az óceánok sorsának apokaliptikus látomását, hacsak a CO2 kibocsátás nem csökken drasztikus mértékben. Ms Mitchell, a Seasick (Tengeri beteg) szerzõje szerint az élet a bolygó felszínén az óceánoktól függ, és az emberi tevékenység annak legalapvetõbb kémiáját változtatja meg.

 

„Maga az óceán irányítja a szénciklust, az oxigénciklust, és az éghajlatot”, mondta Ms Mitchell. „A bolygón az élet kapcsolója az óceánban van. Ha holnap a szárazföldön minden elpusztulna, az óceán észre sem venné, de ha holnap minden elpusztulna az óceánban, a szárazföldön is minden elpusztulna. Valójában megváltoztatjuk az óceán kémiáját. Megváltoztattuk a hõmérsékletet, megváltoztattuk a sótartalom eloszlását, megváltoztattuk a jég mintázatait, talán megváltoztattuk az áramlásokat, és rengeteget kiszedtünk az óceán biológiájából. És persze megváltoztattuk a pH-t (savasságot).”

 

Dr Veron szerint, aki korábban vezetõ kutató volt az Ausztráliai Tengertudományi Intézetben, az óceánok savasodása tömeges kipusztuláshoz fog vezetni, ha egyszer a CO2 szint elér egy fordulópontot, és elkezdi önmagát elõrehajtani. Mint mondja, a kémia egyszerû: a szén-dioxid oldódik a vízben, nagyon gyenge karbolsavat hozva létre, ami azokat a karbonátokat támadja, amiktõl a korallok függenek. A korallok nem tudnak megfelelõen fejlõdni.

 

Néhány kutató szerint 560 ppm (parts per million, részecske a millióból) CO2 a fordulópont, ahol bekapcsol egy visszacsatolási mechanizmus, és létrehoz egy önmagát a tömeges kipusztulás felé hajtó, önmegvalósító ciklust. Mint mondja, „Efelõl semmi kétség. 2050-re az óceán savasodása uralkodóvá fog válni. Talán 2060-ra ellenõrizhetetlen lesz.”

 

Dr Veron azt mondja, „mini Al Gore” szerepet ölt magára, hogy figyelmeztesse a közvéleményt az óceán savasodásának, és a világ korallzátonyai pusztulásainak fel nem ismert veszélyeire. „A tömeges kipusztulások minden képzeletet felülmúlóan borzalmasak.”

 

(Steve Gray, 2008. szeptember 20.)

 

Angol eredeti: http://www.news.com.au/adelaidenow/story/0,22606,24381178-5006301,00.html

Idézet

Ilyen formában a legalapvetőbb fizikai értelemben sem tud tovább élni az emberiség a Földön. Fennmaradásunk csak akkor lehetséges, ha megváltoztatjuk a környezeti egyensúlyi folyamatok és az ember viszonyát, ezzel együtt pedig a gondolkodásmódunkat.

László Ervin, a Római Klub alapító tagja

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok