Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A China Network Television online hírcsatorna beszámolója szerint az ország parlamentje előtt felszólalva J. Saule, Mongólia Élelmiszerügyi, Mezőgazdasági és Könnyűipari miniszterhelyettese kijelentette, hogy az ország sztyeppéinek több mint 70%-a leromlott az illegális bányászat és legeltetés miatt, miközben a 90-es évek óta az állatállomány létszáma több mint 12 millióval nőtt.

 

Ugyanezen a megbeszélésen a Vízügyi Minisztérium tisztviselője azt mondta, hogy a klímaváltozás miatt több mint 1000 folyó, tó és patak tűnt el az országban. Az elsivatagosodás néven ismert jelenség is súlyos problémává vált az ázsiai országban, ahol a súlyosan károsodottnak nyilvánított területek több mint ötszörösükre növekedtek az utóbbi tíz évben.

 

Őszinte köszönetünk J. Saule miniszterhelyettesnek és minden hivatalnoknak, akik tájékoztatnak környezetünk ember-okozta pusztulásának eme kihívásairól. Bár gyorsan életbe léptetnénk Mongólia értékes sztyeppéit védő intézkedéseket, és felfrissítenénk virágzó bolygónkat. Egy 2011 áprilisi, mongóliai videokonferencia során Ching Hai Legfelsőbb Mester az állattartás megszüntetését sürgette, mint kettős megoldást a klímaváltozásra és a talaj leromlására is.

 

Ching Hai Legfelsőbb Mester: Mongólia Országos Meteorológiai, Vízügyi és Környezetvizsgáló Hivatala az állatállomány túllegeltetését azonosította, mint a talaj leromlás legfőbb okát, ami súlyosbítja a sivatagosodást az önök országában. És a sivatagosodás már Mongólia területének 70%-át érinti. Közben a mongol emberek több mint fele nem jut hozzá tiszta vízhez. Ez részben a klímaváltozás miatt van így, ami olyan rendkívüli időjárási katasztrófákkal is sújtja Mongóliát, mint a szárazságok, árvizek és hatalmas havazás – a hatalmas havazást tapasztalták, igaz?

 

A klímaváltozás első számú oka az állattartás; ezt mostanra mind tudjuk. Ezért azt hiszem, a klímaváltozás sürgető helyzetében az önök által tett javaslaton kívül hatékonyabb is lenne, ha abbahagynánk az olyan károkozó tevékenységeket, mint az állattenyésztés.

 

(Supreme Master Television 2011. dec. 17.)

 További angol nyelvű hírek a témában: CNTV, Mongolia Economy link 1, Mongolia Economy link 2, FAO

Idézet

A váltás a vöröshúsban gazdag étrendrõl a növényi alapú étrendre nagyjából olyan csökkenést jelent a szén kibocsátásban, mint a váltás egy Chevrolet Suburban városi terepjáróból egy Toyota Prius hibridautóra.

Lester Brown, az Earth Policy Institute alapítója és elnöke
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok